Mer om Visingsö

Visingsö är Vätterns största ö med en längd av 14 km och en största bredd på ca 3 km. Minsta bredd är 600 m. Högsta punkten ligger i Smålandsskogen och är ca 33 m över Vättern. Ca 70% av marken är åker. På ön finns 360 ha ekskog och 152 ka barrskog. Avståndet till Gränna är 6 km, till Jönköping 30 km och till Västergötland 7 km. Befolkningen uppgår till ca 800 personer.

Till Visingsö tar man sig båtvägen, med någon av rederiets Färjor eller passagerarbåtar. Det finns bilvägar på ön, och önskar man kan man ta med sig bil över. Här finns det mesta man kan önska sig. Imponerande historiska minnesmärken, bedårande vacker natur och härliga stränder.

De många gravfälten vittnar om att ön har varit bebodd i långa tider och en rik sagoskatt berättar om spännande händelser som ska ha utspelat sig här på vår ö – sagornas och kungarnas ö!

Under 1100- och 1200-talen var Visingsö kungamaktens ö. På södra sidan uppfördes då Sveriges första Kungaborg. Magnus Ladulås är en av de många kungar som residerat här.

Under 1600-talet var ön centrum för landets största och mäktigaste grevskap, Visingsborg. Här uppförde grevarna Brahe ett ståtligt slott, och därtill tillhörande slottskyrka – Brahekyrkan med sin säregna och vackra utsmyckning.

Visingsö Örtagård kan ståta med mer än 800 olika krydd-, medicinal- och prydnadsväxter och minner även den om den grevliga eran på Visingsö.

Den stora ekskogen, som planterades på 1830-talet för att förse flottan med skeppsvirke, genomkorsas av härliga promenadstigar och är ett paradis soliga vårdagar.

Ön är annars perfekt att uppleva från cykel. Trampa runt i din egen takt och njut av härligheten! Med Remmalagen- öns speciella hästskjutsar, kan du ta en tur genom den lummiga skogen upp till Kumlaby Kyrka, där du kan klättra upp i tornet och njuta av de vackra vyerna.

Missa inte heller Tempelgården, en unik miljö skapad av Visingsökonstnären Olle Krantz, en bit norrut på ön. Mer information hittar du på www.visingso.net